Pantheon (Rom)

Attraction Type:

  • Kirke

Pantheon – bogstaveligt ”alle guder” – er et tempel ved Piazza della Rotunda i Rom, der i sandhed hører til de mere imponerende bygningsværker i Rom. Navnet skulle efter sigende komme af, at templet er viet til alle de romerske guder. Den nuværende bygning med den storslåede kuppel er dog ikke en del af det oprindelige bygningsværk, der blev opført af Marcus Agrippa i 27-25 r.Kr., men er derimod opført af Kejser Hadrian knap 100 år senere.

På søjlehallen – eller porticoen – finder man en inskription, der på dansk lyder: ”Marcus Agrippa, Lucius’ søn, lod dette opføre, da han var konsul for tredje gang”. Denne inskription har ledt til en del forvirring, når man har skulle prøve at finde frem til bygningens sande alder. Med en alder nærmende sig de 2000 år er Pantheon en af de få antikke bygninger, der den dag i dag stadig er i anvendelse.

Siden dens opførsel har anvendelsen af af templet dog ændret sig. I år 608 blev templet foræret af den byzantinske kejser Fokas til Pave Bonifacius, der indviede bygningen som kirke for Jomfru Maria – herefter gik den under navnet Santa Maria dei Martiri. Den dag i dag anvendes bygningen bl.a. til vielser for Roms indbyggere. Derudover huser Pantheon også adskillige kendte personers gravmæler, heriblandt renæssancekunstneren Rafael.

En arkitektonisk perle

Pantheons mest iøjefaldende karakteristika er dens enorme betonkuppel. Den er støbt i beton og vejer omkring 5000 ton. Hvad der er mere imponerende er, at hele kuplen alene hviler på den cylinderformede murkerne, og intet andet. Med en diameter på 43,3 meter er kuplen så stor, at den faktisk holdte rekorden som verdens største helt indtil 1960 og er den dag i dag stadigvæk den største ikke-armerede betonkuppel i verden.

I toppen af kuplen er der en åbning med en diameter på 9 meter, det såkaldte ”øje”, eller oculus, som ydermere er den eneste lyskilde i bygningen. Højden til åbningen og den interne diameter på kuplen er identisk, hvilket igen siger noget om utrolige arbejde, der er lagt i byggeriet.

Pantheon i Rom har nærmest siden dens opførsel været en inspiration for arkitekter og kunstnere, der har forsøgt at overføre dens simple, men harmoniske proportioner til andre bygninger rundt om i verden, og er et af de centrale forbilleder i neoklassicismens arkitektoniske formsprog. Biblioteker, rådhuse og universiteter er bare få eksempler på, hvor dens elementer går igen.

Jeg hedder Halfdan og jeg har lavet Billigeflybilletter.dk. Som iværksætter har jeg været heldig at kunne rejse en del og det skriver jeg om på bloggen her.