Basilika (Rom)

Attraction Type:

  • Seværdigheder

Rom er et yndet turistmål, både fordi den er Italiens hovedstad, men første og fremmest på grund af byens historie og fantastiske arkitektur. Det er denne by, der mere end nogen anden har præget og formet Europa, og dens betydning kan ikke undervurderes. Rom var hovedsædet for det legendariske Romerrige, det tabte imperium der på skelsættende vis har præget vores ideer om politik, filosofi og kunst, på samme måde som det gamle Grækenland har gjort det.

Hvis man besøger Rom, kan man derfor ikke komme uden om at besøge de mange gamle ruiner og bygninger fra gammel tid. Især basilikaerne i Rom er værd at gå efter, og noget man ikke bør snyde sig selv for. Det er her, man for alvor mærker historiens vingesus og bliver vidne til nogle af de største landvindinger inden for europæisk arkitektur.

I oldtiden, middelalderen og renæssancen var det Italien og især Rom, man som kunstner og bygherre orienterede sig imod i hele Europa. Der er mange forskellige eksempler på arkitektoniske innovationer, når man går gennem Roms gader, men basilikaen i Rom er alligevel en helt særegen type bygning, som man bør kaste et blik på under sit besøg.

Basilikaen i Rom – et levn fra antikken

En basilika er oprindeligt en bygningstype fra antikken. Denne smukke arkitektur, der kan spores helt tilbage til to hundrede år før Kristi fødsel, er formet omkring et stort hovedrum, flankeret af to siderum eller sideskibe som de kaldes.

Hoved- og siderum er skilt fra hinanden ved hjælp af buer eller søjlegange, og sideskibene har som oftest en overbygning, kaldet et galleri. Ofte havde basilikaen også en tilføjelse i form af en forgård, bedre kendt som et atrium. Der findes flere eksempler på basilikaen i Rom som den tog sig ud i republikkens tid, men efter kristendommens indførelse benyttede man stadig denne type arkitektur, nu til at skabe de smukkeste kirker.

Denne byggeform blevet meget populær og bredte sig også til Konstantinopel i den østlige del af riget. Det mest klassiske og velkendte eksempel på, hvordan basilikaen i Rom blev synonym med kirker er dog Peterskirken, Roms mest berømte kirke, der netop er bygget som en basilika. Flere andre eksempler kan dog nævnes, blandt andet Laterankirken og Santa Sabina. Også i Istanbul, det tidligere Konstantinopel, kan man finde en smuk basilika i form af Johannes Podromos. I Rom og resten af Italiens findes et væld af smukke basilikaer, som er værd at besøge.

 

 

Jeg hedder Halfdan og jeg har lavet Billigeflybilletter.dk. Som iværksætter har jeg været heldig at kunne rejse en del og det skriver jeg om på bloggen her.