Berlinmuren i Berlin

Efter anden verdenskrig blev Tyskland opdelt i fire zoner, nemlig den amerikanske, britiske og franske zone, som alle tre var allierede. Den fjerde zone kom til at tilhøre Sovjetunionen. Berlinmuren blev brugt som adskillelse mellem Østberlin og Vestberlin. Det var en spærring bestående af beton, pigtråd og elektriskhegn. Tyskland var delt op i BRD, Bundes Republik Deutschland, og DDR, Deutsche Demokratische Republik. BRD bestod af de vestlige allierede, imens DDR bestod af Sovjetunionen. Det var DDR som stod for at lukke grænsen mellem DDR og BRD.

Officielt var ideen at beskytte DDR’s borgere mod fascisme, da man mente at Vesttyskland var fascister. Men årsagen var en anden, nemlig at forhindre at indbyggerne i DDR flygtede over til BRD, som var rigere og mere demokratisk styrer. Fik man ikke stoppet den store tilstrømning til BRD, ville DDR økonomisk bryde sammen. Man begyndte derfor natten til den 13. august 1961 at bygge muren imellem de to landsdele. Hvis man gerne vil se et stykke af muren, så kan man tage ud til East Side Gallery. Her har en række forskellige kunstnere, dekoreret muren med betydningsfulde malerier.

Berlinmurens fald

Nogle steder var grænsen langs husvæggene, hvilket medførte at nogle etager blev muret til. Her kunne man se flygtninge springe ned fra nogle af etagerne, i et forsøg på at komme over i BRD. Mange forsøgte at flygte fordi de var blevet splittet fra deres familie, kæreste, børn osv. eller fordi de blot søgte et mere demokratisk samfund. Der var mange kreative måder folk flygtede på, og skulle man være interesseret i at høre nærmere om det, er Mauermuseum ved Check Point Charlie et oplagt valg. Den 9. november 1989 faldt muren og den 9. november 2009 var det 20 år siden af muren faldt. Der blev derfor holdt en kæmpe fest i Berlin ved Brandenburger Tor. Vigtige statsledere fra hele verden kom til Berlin, som giver et godt billede af at Tyskland ønsker en samlet nation igen.

Jeg hedder Halfdan og jeg har lavet Billigeflybilletter.dk. Som iværksætter har jeg været heldig at kunne rejse en del og det skriver jeg om på bloggen her.