Operahuset (Oslo)

Attraction Type:

  • Seværdigheder

I år 2000 blev der afholdt en konkurrence, for at få gang i opførslen til Oslos nye operahus. Konkurrencen blev vundet af Snøhetta, et arkitektfirma, og i 2007 var operahuset færdigt. Bygningen ligger helt nede ved havnen, og er derfor inspireret af fjorden. Bygningen stikker ud som en halvø, omgivet af isflager der skal forestille at komme op fra vandet. Om aftenen står bygningen som en slags kunstværk med lys på.

Taget på bygningen er 20.000 kvadratmeter og er dækket af hvide fliser med marmor. Taget er åbent for de besøgende der kommer i operahuset og de indbyggere der ellers er i byen, og her kan man nyde den skønne udsigt over byen. Ser man operahuset ude fra vandet, så vil man kunne se en facade med solpaneler. Og disse solpaneler er med til at forsyne operahuset, med alt den energi det har brug for. Det hvide marmor går igen i gulvet i foyeren.

I hallen er der søjler, og der er udsigt udover bugten hvor man ser igennem en glasfacade. Rundt i bygningen er der egetræspaneler, som er en kontrast til de ellers så hvide og lyse detaljer. Panelerne fører videre til den operasal der er hesteformet. En del af sceneområdet er 16 meter under havets overflade. Der er plads til 1630 mennesker, og væggene og gelænderet har de mørke egetræspanelere, som går igen.

Bag på alle stoleryggene er der små skærme, som kan vise undertekster på i alt otte slags sprog. I loftet er der Norges største lysekrone, den vejer otte tons og har 5800 elementer af krystalglas. Der findes også en anden lidt mindre scene, som minder om en sort kasse. Den er i sort træ og med metal der reflektere. Operahusets areal når i alt op på cirka 40.000 kvadratmeter og indeholder 1.000 lokaler. Selve gulvarealet i hovedbygningen er lige så stort som fire fodboldbaner, hvilket giver et vildt billede af, hvor stort det er.

Priser til operahuset, Oslo

Operahuset er, siden Domkirken i Trondheim blev bygget, den største kulturelle bygning der er blevet opført i Norge. Man vil indenfor operahuset gerne ramme et forholdsvis bredt publikum. Derfor viser de alt fra kendte og nye stykker, til koncerter og det klassiske. Operahuset er blevet en slags varetegn for byen, og har tjent godt til byen med den 1,3 millioner besøgende, bare det første år. Bygningen har dog også formået at vinde priser, i både år 2008, 2009 og 2010. Det har både været nationale og internationale priser, som fx Mies van der Rohe Prize i 2009 og International Architecture Award i 2010.

Jeg hedder Halfdan og jeg har lavet Billigeflybilletter.dk. Som iværksætter har jeg været heldig at kunne rejse en del og det skriver jeg om på bloggen her.