Vasa Museet (Stockholm)

Vasa er det eneste skib i verden, som er bevaret fra det 17. århundrede. Skibet er udstillet på et museum i Stockholm, som også har ni andre lignende udstillinger. På museet kan man se en film om Vasa, og den vises på i alt 16 forskellige slags sprog. Men for at kende Vasas historie skal man tilbage til 1628, hvor skibet skulle ud og sejle. Det var lige bygget og havde fået sit navn fra den daværende reagerende Vasa slægts våbenskjold. Men skibet blev mødt at nogle voldsomme vindstød, som lagde Vasa ned på siden og vandet gik ind. Den sank og tog omkrin 30 til 50 mand med sig, ud af 150 mand på hele besætningen. Først 333 år senere, kom Vasa op. Det var nemlig Anders Franzén der startede eftersøgningen efter Vasa i 1950’erne, og i 1956 fandt han frem til skibet. I 1961 kom Vasa op af vandet, men træet var revnet og den faldt fra hinanden, så den skulle behandles.

Oprindeligt skulle Vasa have været den svenske flådes flagskib. Skibet havde 64 kanoner, og var dermed det krigsskib i Sverige med flest kanoner. Man mener at Vasa muligvis skulle sejle til Polen, som var en af Sveriges største fjender. Men hvad gik galt med skibet? Man kan i dag udregne hvordan et skib skal laves for at kunne sejle. I det 17. århundrede brugte man noget der hedder dimensionstabeller, men tegninger af skibet blev ændret efter at man var begyndt på at bygge det. Det skyldes at kongen gerne ville have flere kanoner på skibet, så derfor holdte dimensionerne ikke. Vasa var alt for tung og det gik galt. Er man interesseret i at se Vasa, så er åbningstiderne lidt varierende. Størstedelen af året er det kl. 10 til 17, men det kan som sagt variere, så dette skal man lige tjekke op på. Priserne er 130 SEK for voksne, børn i alderen 0 til 18 år er gratis og studerende kan komme ind for 100 SEK, hvis de har Id-kort.

Jeg hedder Halfdan og jeg har lavet Billigeflybilletter.dk. Som iværksætter har jeg været heldig at kunne rejse en del og det skriver jeg om på bloggen her.