Den Kinesiske Mur

Attraction Type:

  • Seværdigheder

Den kinesiske mur går igennem det nordlige Kina, og består af flere mure. Den nyeste del af muren er fra 1500-tallet, og er den del som står tilbage i dag. De første mure blev bygget som forsvarsværker i det 7. århundrede før vor tidsregning, men murene er blevet ændret af flere omgang. Hvor lang muren er, er der stadig tvivl om.

Den går fra kysten ved Det Gule Hav i Beijing, og videre til Gobi-ørkenen i nordvest Kina. På kinesisk kalder man muren ”Wan-Li Quang-Qeng”, hvilket betyder ”Den 10.000 li lange mur”.

Hvordan der den kinesiske mur ud?

Den kinesiske mur består ikke kun af en mur, men af mange flere. Mange steder er muren omkring syv til otte meter høj og omkring seks meter i bredden. Selve fundamentet består af sten og så er der to ydermure af mursten. I mellem de to murer er der ler som er stampet eller lerjord som er tildækket med et lag mursten eller med grove sten der er hugget til.

Langs muren er der tårne af træ, som er vagttårne. Nogle steder er der helt oppe omkring 10 murlinjer, som står bag ved hinanden. Den første mur var lavet af bambusafstivede jordvolde, som er blevet slidt ned for lang tid siden. Derfor er det nærmest kun murstensmurerne, som der også blev bygget som det sidste, og som er dem der står tilbage.

Hvorfor blev den kinesiske mur bygget?

Overordnet set har formålet med de forskellige murere, altid været at beskytte den nordlige grænse. Grunden til at den skulle være netop her var, at der syd for muren var rigtig mange steder med agerjord og marker, som specielt nomaderen var interesseret i. Igennem tiden har der i Kina været mange diskussioner omkring hvad man skulle gøre ved de trusler. Man har snakket om at sætte kampagner i gang, for at få dem væk fra området.

At få gang i noget militær, at undgå aftaler med dem og sidst men ikke mindst, at bygge en mur til at holde dem ude. Alle fire metoder er blevet brugt, på forskellige tidspunkter. På skrift findes der ikke tal på hvor mange der var med til, at bygge den kinesiske mur. Det siges dog, at allerede under den første hersker af Kina, blev millioner af arbejdere sat i gang, og omkring 400.000 mennesker skulle have mistet livet, undervejs.

Efter Ming-dynastiets fald i 1644, gik muren som forsvarsværk, så småt i opløsning. I dag er det Kinas største turistattraktion, og står tilbage som et mindesmærke.

Jeg hedder Halfdan og jeg har lavet Billigeflybilletter.dk. Som iværksætter har jeg været heldig at kunne rejse en del og det skriver jeg om på bloggen her.