Bliver fly ramt af lyn?

 - Estimated reading time: 2 minutes

Kan fly blive ramt af lyn? Og hvad sker der hvis et fly bliver ramt?

Ja, et fly kan godt blive ramt af lynnedslag, og det sker faktisk relativt ofte.  Alle passagerfly bliver i gennemsnittet ramt af lyn én gang om året. Lynnedslag i fly er dog ikke noget du bør være bange for. Det fortæller Manu Haddad, professor på Cardiff University i USA, som forsker i hvordan man beskytter fly mod lyn.

Risikoen for at et fly bliver ramt af et lyn lyn er størst kort efter flyet er lettet, og det stadig befinder sig under stormskyer, som findes i to til fem kilometers højde. Hvis et fly bliver ramt af et lyn vil man typisk kunne se et brændt mærke hvor lynet ramte, men derudover bør flyet ikke blive påvirket. Ifølge Haddad har et gennemsnitslig lyn en styrke på 32.000 ampere, og moderne fly er bygget til at kunne absorbere 250.000 ampere.

Du har sikkert hørt at man bør sætte sig ud i bilen, hvis det lyner. Hvis man er ude og køre i tordenvejr er den bedste beskyttelse faktisk at blive i bilen. Det samme gælder for fly. En metal boks som et fly eller en bil beskytter nemlig dem indeni fra et evt. nedslag. Fly er lavet af ledende materiale (som regel Aluminium). Når et fly bliver ramt af et lyn, vil lynet passerer igennem flyet uden at påvirke udstyr eller passagerer. En lukket kasse, som fx en bil eller et fly, der på denne måde skærmer mod ydre elektriske felter kaldes for Faradays bur.

Selvom et fly sagtens kan fortsætte uden problemer efter at blive ramt af et ly, har det dog alligevel en betydning. Et fly, som bliver ramt af et lyn, skal nemlig kontroleres efter landing. Det sker for at sikre at der ikke er sket nogle skader på flyets ydre.

Udgivet i Guides

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*