Hagia Sophia (Istanbul)

Attraction Type:

  • Kirke

Hagia Sophia betyder Den Hellige Visdom, og er det største og meget imponerende monument i Istanbul. Oprindeligt var Hagia Sophia hovedkirken i Byzantinske Rige.

Den blev bygget som kirke i 537, og indviet til moské i 1453. Siden 1935 har det været et museum for historie og kunst, fra den tid monumentet har stået der.

Hagia Sophia som moské

Der har været flere bygninger med samme navn, det samme sted som Hagia Sophia ligger i dag. Grunden til at der er blevet bygget et nyt monument, skyldes en brand. Udover brænd så er bygningen også blevet skadet ved jordskælv. Blandt andet er kuplen styrtet sammen. Arkitekterne bag er Anthemios af Tralles og Isidor af Milet.

Den er rumlig udformet med en kuppel, som har en diameter på 31 meter og en højde på 56 meter. Det er det vigtigste kendemærke, som der på den tid hvor den blev bygget, aldrig var set før. Senere hen blev kirkens form brugt som model, til andre kirker og moskéer. Bygningen er lavet af mursten og kalksten i kvadrater. Selve kirkerummet er nærmest kvadratisk, og har store buer der bæger kuplen over midterskibet. Indenfor er overfladerne fyldt med marmor og gyldne mosaikker. De gyldne mosaikker forestiller helgen og kejserbilleder, og geometriske mønstre.

Hagia Sophia som museum

Hagia Sophia blev før hen og gør det stadig i dag, kaldet for Moderkirken. Det er både de ortodokse og græsk katolske kristne der gør det. Indtil tyrkernes erobring af Konstantinopel i 1453, var kirken et åndelig centrum. Den tyrkiske sultan fik omdøbt byen til Istanbul, og efterfølgende indviede han Hagia Sophia til moské. I den tid hvor Hagia Sophia var moské, blev mange af mosaikkerne gemt væk bag ved gips.

I næsten 500 år blev Hagia Sophia brugt som moské, dette sluttede dog i 1935, hvor det blev besluttet at bygningen skulle være museum. Tager man til Istanbul og er interesseret i, at se det museum der er i dag, så er åbningstiderne fra den 15. april til den 25. oktober kl. 09.00-19.00. Fra den 25. oktober til den 15. april er det fra kl. 09.00 til kl.17.00. I den første periode er det muligt, at købe billetter indtil kl. 18.00 hvor det i den anden periode, er muligt at købe billetter til kl. 16.00.

Dog skal man som turist være opmærksom på, at man ikke kan besøge bygningen i de første dage af Ramadanen og Sacrifice Festivalen. Man kan købe en audio-guide til turen rundt, hvor der er 12 sprog på.

Jeg hedder Halfdan og jeg har lavet Billigeflybilletter.dk. Som iværksætter har jeg været heldig at kunne rejse en del og det skriver jeg om på bloggen her.