Hvor hurtigt flyver et fly?

 - Estimated reading time: 2 minutes

Jeg hedder Halfdan og jeg har lavet Billigeflybilletter.dk. Som iværksætter har jeg været heldig at kunne rejse en del og det skriver jeg om på bloggen her.

Et passagerfly flyver med en hastighed på mellem 700-900 km/t når flyet er kommet i luften og har nået den højde det skal flyve i. Men når flyet letter og lander flyver det med nogle langsommere hastigheder.

Et fly skal have nået en vis hastighed for først at kunne lette. Hastigheden for et fly ved start afhænger af forskellige aspekter og det kan variere hvilken hastighed flyet skal have nået for at kunne lette.

Det er først og fremmest forskelligt fra fly til fly, hvilken hastighed flyet skal have nået for at kunne lette og det er derfor svært at give et tal på, hvilken hastighed et fly skal have for at kunne lette. Ud over det spiller vejret stor rolle – heriblandt vindforholdene eller om landingsbanen er våd eller tør. Samtidig har flyets størrelse en stor indflydelse på hvilken hastighed flyet skal have nået for at lette.

Et typisk passagerfly som Boring 737 eller Airbus 320 med plads til 100-200 passagerer, kan lette ved en hastighed på omkring 200km/t. Ofte kommer flyene dog op på en hastighed på omkring 250 km/t før det letter. Det tager typisk omkring lidt over 30 sekunder for flyet at nå en hastighed på 200-250km/t.

Flyet lander med en hastighed på omtrent det samme som når flyet letter – omkring 250 km/t.

Verdens hurtigste fly

De to hurtigste passagerfly der er lavet, er det sovjetiske Tupolev Tu-144 og det franske Concorde. De to fly, er de eneste passagerfly der har fløjet med en hastighed større end lysets hastighed. (343 m/s = 1235 km/t). Tupolev Tu-144 kunne flyve med en fart på knap 2.500 km/t mens Concorde fløj med en hastighed på lidt over 2.000 km/t.

Når det kommer til fly, der ikke er passagerfly er det lidt sværere at sige hvilket fly der er det hurtigste. Det diskuteres nemlig hvornår et fly, er et fly og ikke en raket. Men nogle af de hurtigste fly i verden der er værd at nævne er blandt andet USA’s X-43A der ved en testflyvning har nået en hastighed på 11.760 km/t. X-43A er ubemandet og den hurtigst opnået hastighed for et bemandet fly er opnået af flyet X-15 der har nået en hastighed på 7274 km/t.

Udgivet i Blog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*